top of page
Ara

Ağızdan Ağıza Pazarlama Hakkında İpuçları

Bu yazımızda size "word of mouth"(WOM) olarak bilinen ağızdan ağıza pazarlamanın ne olduğuna ve nasıl yapılabileceğine değineceğiz.


Ağızdan ağıza pazarlama, kulaktan kulağa pazarlama veya word of mouth(WOM), bir kişinin marka, ürün veya hizmetle ilgili deneyimini ve yorumlarını çevresiyle paylaşmasına denir.


Ağızdan ağıza pazarlama doğru müşteriye ulaşmak için de en etken pazarlama metodlarından biridir.




Ağızdan ağıza pazarlama, aklımıza gelebilecek en eski pazarlama yöntemleri arasında geliyor. Sattığınız bir elbisenin, mücevherin, parfümün çevrenizdeki aile bireyleri, komşular veya sosyal çevrenizdeki diğer insanlar tarafından merak edilmesi üzerine oluşan bir pazarlama yöntemidir. Bunun başarılı örneklerinden ilk aklımıza gelen Avon markasıdır. 1993 yılında Avon Türkiye ofisi açıldığında Avon, ev hanımlarına kendi ürünlerini çevrelerine tanıtması için deneme ürünleri veriyordu. Bu ürünleri buluşmalara götüren ev hanımları, ürünleri deneme imkanı sunuyor, pazarlıyor ve en sonunda da satış gerçekleştiriyordu. Bu metod, Avon'un kendi ürün kategorisinde yıllarca marka lideri olmasını sağlamıştır. Günümüzde yoğun ve esnek çalışma saatleri, internet alışverişleri ve sosyal medya, birebir satışın etkisini düşürse de ağızdan ağıza pazarlamanın etkisi güçlenerek devam etmekte. İşte işinize yarayacak bazı ipuçları.


Influencer'larla İşbirliği Yapın


Influencer'lar günümüzde çeşitli sosyal medya platformlarında (facebook, instagram, tiktok vs.) sizin hızlıca nihai kullanıcılara ulaşmanızı sağlayacaktır. Burada tabii ki dikkat etmeniz gereken konular olacaktır. Pazarlamak istediğiniz ürün/hizmetle ilgili paylaşımları olan Influencer'larla çalışmaya özen gösterin. Örneğin, el yapımı halı pazarlaması yaptırmak istiyorsanız, bu konuda buz pateni paylaşımları yapan bir Influencer'la çalışmak pek verimli olmayacaktır. Pazarlamak istediğiniz ürün kategorisinde paylaşım yapan Influencer'lar sizin için daha verimli olacaktır. Tekrar aynı örnekten yola çıkarsak, el yapımı halıyı pazarlamak için ev tekstili kategorisinde satış yapan Influencer'larla çalışmak ağızdan ağıza pazarlamada alacağınız verimi arttıracaktır.


Sosyal Paylaşımlarla Dikkat Çekin



Influencer'lar günümüzde ağızdan ağıza pazarlama için çok etkili bir yöntem oldukları gibi her bütçeye uygun bir çözüm değiller. Eğer pazarlamayı kendi çevrenizden başlamak istiyorsanız ilk olarak kendi sosyal medya hesaplarınızdan paylaşıma başlayın. Unutmayın, ulaşmanız gereken ilk kitle, kendi networkünüz. Sosyal medya hesaplarınızdan ürün/servisleriniz hakkında paylaşımlar yaparak pazarlamanın ilk adımını atın, arkadaşlarınızdan benzer içerikleri paylaşmaları için destek isteyin ve ağızdan ağıza pazarlamanın nasıl hızlı yayıldığını keşfedin. Dikkat! Burada paylaşacağınız içeriğin hizmet konunuzla, işinizle ilgili bilgileri içerdiğinden ve ilgi çekici olduğundan emin olun. Eğer içerik üretmekte yeterli olmadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek alın.


Yorum ve Paylaşımlarda Israrcı Olun



Özellikle online satış platformlarından ürün satıyorsanız, satış sonrası müşterilerinizden ürün ve hizmeti değerlendirmeleri konusunda ısrarcı olun. Hepimiz internetten alışveriş yaparken, aynı ürünü satan birden çok satıcı olduğunda, hangisinden satın alacağımıza karar verirken ilk yöneldiğimiz yer değerlendirme/yorum alanıdır. Ürün/hizmet değerlendirmeleri en samimi ağızdan ağıza pazarlama içeriğidir. Ürün/hizmeti birebir kullanmış insanlar yorumlarını bize süslenmiş bir pazarlama diliyle değil, kendi olumlu/olumsuz deneyimlerini samimi bir dille iletirler. İyi bir değerlendirme sizi tercih nedeni haline getirebileceği gibi, kötü bir değerlendirme de potansiyel müşterilerin sizi tercih etmesini engeller.


Ağızdan Ağıza Pazarlama ve Paylaşımlı Ofisler


Yeni firma kuranlar, büyüme aşamasında olanlar, yeni bir sektöre girenlerin yoğunlukla tercih ettiği çalışma alanları paylaşımlı ofislerdir. Ofis Voyvoda paylaşımlı ofis size uygun fiyatlı çalışma alanı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma ve network edinme imkanı sağlar. Sürekli büyüyen Ofis Voyvoda topluluğunda farklı sektörlerden üyelerimizin birbiriyle tanışmasını, firmaları/markaları hakkında paylaşımcı olmalarını ve deneyimlerini ağızdan ağıza pazarlamasını önemsiyoruz. Hiç bitmeyen üye buluşmaları, sohbetler, kahvaltılar, happy hour'lar, etkinlikler işinizi ağızdan ağıza pazarlama için mükemmel fırsatlardan sadece bazıları. Siz de bizimle iletişime geçin ve topluluğumuza katılın!


117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page