top of page
Ara

Yeni Şirket Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler 2022

Türk Ticaret Kanunu gereği, ürün veya hizmet satışı gerçekleştirecek her kişinin şahıs veya tüzel şirketi olması zorunludur. Türkiye'de 5 çeşit şirket türü vardır. Bu yazımızda size şirket türlerinin avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Şirket türleri:

-Anonim Şirket

-Limited Şirket

-Kollektif Şirket

-Komandit Şirket

-Kooperatif Şirket

türlerinden meydana gelir.



Anonim Şirket

En az bir gerçek kişi veya tüzel kişi tarafından kurulan şirketlerdir. Anonim şirketlerde, ortaklar şirket hisseleri oranında şirket borçlarından sorumludurlar. Anonim şirketlerde ortak sınırı bulunmamaktadır; ancak ortak sayısı 500'ü geçerse Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi tutulur. Halka arz olabilen tek şirket türüdür. Anonim Şirketler kanunen yasaklanmamış her türlü amaç ve konu için kurulabilirler (Ticaret Bakanlığı). Anonim şirketlerin kuruluşundaki asgari sermaye tutarı 50.000 Türk Lirasıdır.


Limited Şirketler

En az bir gerçek kişi veya tüzel kişi tarafından kurulan şirketlerdir. Limited şirketlerde ortaklar, koydukları sermayeyle sınırlı olarak sorumludur. Limited şirketler en fazla 50 ortaktan oluşabilirler. Anonim Şirketin aksine, bankacılık, yatırım ortaklığı ve döviz bürosu gibi şirketler limited şirket adı altında kurulamamaktadır. Şirket kuruluşu için asgari sermaye 10.000 Türk Lirasıdır.


Kollektif Şirket

Kollektif şirket ortakları sadece gerçek kişilerden oluşabilir. En az iki ortaklı oluşmalıdır. Her ortak şirketi yönetme görevine haizdir. Kollektif şirkette, ortaklar, şirket alacaklarına karşı sınırsız sorumludur. Şirket kuruluşu için belirlenmiş asgari sermaye zorunluluğu yoktur.


Komandit Şirket

Bu şirketler Komandit ve Adi Komandit olarak ikiye ayrılır.

Adi Komandit Şirket: Şahıs şirketidir.

Komandit Şirket: Sermaye şirketidir. En az iki ortakla kurulabilen şirketlerdir. Ortaklar Komandite ve Komanditer olarak ikiye ayrılır.

Komandite ortaklar yalnızca gerçek kişi olabilir ve şirketi yönetme hakkına haizdir. Sınırsız sorumludurlar, şirketten alacaklı kişiler alacaklarını komandite ortağa alacakları için başvurabilirler.

Komanditer ortaklar gerçek veya tüzel kişi olabilirler. Sınırlı sorumludurlar, şirketi yönetemezler. Şirkete karşı sorumluluğu, koyduğu veya taahhüt ettiği sermaye ile sınırlıdır.


Kooperatif Şirket

Kooperatif şirketler, ortakların belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklardır.(Ticaret Bakanlığı)


Hangi Şirket Türünü Tercih Etmeliyim?

Şirket türleri kuracağınız iş modelinize ve misyonuna göre değişiklik göstermektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir yatırım firması kurmayı düşünüyorsanız Limited Şirket kuramazsınız. Tek hissedarlı bir şirket kuracaksanız Kollektif şirket kuramazsınız. Şirketin yapısı, sermayedar sayısı, şirket konusu, planladığınız şirket sermaye bütçesi planlandıktan sonra hangi şirketi kuracağınıza karar verebilirsiniz. Bu süreçte Serbest muhasebeci mali müşavirinize ve avukatınıza da danışarak ilerlemenizde fayda var.


Şirketini Ofis Voyvoda'da Kur


Ofis Voyvoda, sanal ofis hizmetiyle firma kurabileceğiniz veya hali hazırdaki firmanızı taşıyabileceğiniz yasal adres bulundurma hizmeti sunar. Çok düşük maliyetlere adresinizi Galata'nın prestijli lokasyonunda gösterebilir, dilediğiniz zaman gelip ortak çalışma alanlarımızda çalışabilir veya hazır ofislerimizden faydalanarak kendinize özel bir alan ayırabilirsiniz.


Kaynaklar:





49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page